10 tips voor kiezen van een trouwalbum

10 tips voor het kiezen van uw trouwalbum.

Natuurlijk zijn de foto’s prachtig. Daar hebt u destijds een goede fotograaf voor in de arm genomen. Maar denk ook aan de degelijkheid van het album. U krijgt spijt van een album dat na een paar jaar gebreken gaat vertonen, kreukels krijgt en losse bladzijdes. Neem geen risico en kies voor een mooi en sterk album voor uw trouwfoto’s. De meeste albums die ik aanbied hebben bladzijden met een kern van PVC met het fotopapier erop. Dat maakt ze enorm stevig. Als u het nog beter wilt beschermen tegen vuil en schade kiest u er ook een box of hoes bij.

Bij veel trouwfotografen krijgt u een standaard trouwalbum bij een pakket en daar moet u het mee doen. Maar dat hoeft niet. U wilt toch zelf uw trouwalbum kiezen? Uw trouwalbum kiest u één keer en daarna heeft u er nog jarenlang plezier van. Het moet bij u passen. Het moet een uitstraling hebben waar u blij van wordt. Kies daarom zorgvuldig en ga niet direct uit van een standaardalbum dat een trouwfotograaf levert.

Het kiezen van uw trouwalbum
  1. Begin met het omslagmateriaal. De omslag is telkens het eerste wat je ziet en bepaalt de uitstraling van het boek al vóórdat u het opent. Kies het omslagmateriaal dat bij u past. Echt leer is het meest slijtvast en degelijk, maar kunstleder doet niet veel meer onder. Het is ook goed schoon te maken. Het tegenwoordige linnen is ook mooi en slijtvast maar moeilijker schoon te maken. Dat maakt een hoes of box voor het trouwalbum belangrijk. Er zijn ook albums met een omslag met kant en linten verkrijgbaar.
  2. Bedenk of u een foto op de omslag van uw album wilt hebben. Er zijn touwalbums waar een foto heel mooi in geplaatst wordt maar misschien wilt u hem juist mooi strak. Een foto kan ook niet met alles gecombineerd worden, bijvoorbeeld niet met kant.
  3. Bepaal het aantal pagina’s dat u wilt hebben. Dat hangt uiteraard weer af van het aantal foto’s dat u er in wilt hebben. Echt, niet alle foto’s hoeven in het album. Meer dan vakantiefoto’s vragen trouwfoto’s om ruimte. Uw album spreekt door enkele pakkende foto’s over twee pagina’s te spreiden maar dat brengt het gemiddelde per pagina natuurlijk naar beneden. Met ongeveer 4 foto’s per spread (2 pagina’s) hebben de foto’s de ruimte. Kies niet voor een groter formaat album om meer foto’s kwijt te kunnen, dat bederft het ruimtelijke effect. Kies dan liever voor meer pagina’s.
  4. Wilt u de foto’s voor uw trouwalbum zelf kiezen? De fotograaf kan het meestal ook voor u doen en zijn keuze met u afstemmen. Maar denk erover na en geef het aan bij de fotograaf.
  5. Vraag altijd om een preview van het album voordat het naar de drukker gaat. Dit kan via internet. Het album is dan zoals u het wilt.
  6. Een stofdichte opbergbox of hoes voorkomt vastklevend stof aan de randen van de pagina’s, ook als het jarenlang in de kast staat. Het pakt telkens mooi uit. Bovendien beschermt de opbergbox of hoes uw trouwalbum als u het meeneemt om het anderen te laten zien.
  7. Kies een trouwalbum met stevige bladen die niet kreuken en niet dubbelvouwen. De bekende kinderboekjes zijn oerdegelijk door hun bladzijden van dik geperst karton, maar voor uw trouwalbum is dat natuurlijk niet geschikt. De albums die ik aanbied hebben pagina’s met een kern van dun PVC. Dat maakt ze erg stevig. Dit doen andere albumleveranciers niet. Over de PVC heen zit het geselecteerde fotopapier.
  8. Maak een persoonlijke keuze van effen omslag, meerkleurige omslag of voorzien van eigen trouwfoto
  9. De trouwalbums die ik aanbied hebben ‘lay flat’ pagina’s, dit betekent dat je de naad tussen pagina’s vrijwel niet ziet. Hierdoor is er  volledige aandacht voor de foto’s en niet voor de scheiding van de bladzijden. Er zit één boek in mijn aanbod waarbij de pagina’s wel terug lopen naar de rug.
  10. Denk ook aan de afdrukkwaliteit. De fotobestanden van de bruiloft zijn zoals de fotograaf ze bedoeld heeft. De automatische kleurcorrectie die veel afdrukservices gebruiken kan de kleuren anders maken dan de bedoeling was. In een door een fotograaf geleverd professioneel album zijn de kleuren zoals ze moeten zijn en zullen ze niet verbleken.

Vragen? Afspraak maken?

Ik vertel u graag meer