Het kiezen van uw trouwalbum

Trouwplannen. Nu eerst de locatie, de BABs en de fotograaf

Van harte gefeliciteerd met jullie trouwplannen. Als de beslissing eenmaal genomen is en de datum gepland, valt er nog een hoop te regelen.

De Locatie

Het eerste erg kritieke punt is de locatie. Misschien moet je hem nog zoeken of misschien weet je al lang waar je het wilt houden, in beide gevallen hoop je dat je favoriete locatie nog vrij is op de datum die jullie in je hoofd hebben. Wat doe je als het niet zo is? Ga je zelf schuiven? Als de locatie het eerste is dat je regelt heb je nog de kans om te schuiven. Er zijn veel bruidsparen die dat doen. Als je dat niet wilt of als het dan nog niet lukt zal je een andere locatie moeten zoeken. Dat valt vaak niet mee omdat je jouw tweede keuze toch minstens al die pluspunten van de eerste locatie moet hebben, het liefst meer. Soms zal je je er overheen moeten zetten dat een andere locatie iets niet heeft wat de andere wel had, en soms is dat achteraf ook helemaal niet erg en heb je ook op de tweede keus de dag van je leven.

De BABS

Om te trouwen heb je absoluut een trouwambtenaar nodig. Een BABS dus, wat staat voor Bijzonder Ambtenaar Burgerlijke Stand. Je kan ervoor kiezen om de gemeente een trouwambtenaar toe te laten wijzen. Je kan er ook zelf één kiezen. Als je zelf wilt kiezen is het belangrijk dit zo snel mogelijk te doen. Een BABS zit zeker in de populaire maanden om te trouwen snel vol en je wilt proberen een datum te vinden dat zowel de BABS nog vrij is én de locatie.

De Fotograaf

Als de datum vast ligt en je hebt een trouwambtenaar geregeld komt nog een belangrijk punt: de fotograaf. Maar wil je wel een fotograaf inhuren? Een professionele fotograaf is een aardige investering en bijna iedereen heeft tegenwoordig een camera op de mobiele telefoon. Waarom kan je de gasten niet vragen af en toe een foto te maken en ze je na het feest te sturen?

Het is waar, foto’s van mobiele telefoons zijn onder ideale omstandigheden best goed en je kunt er vast wel een aantal van gebruiken om een fotoboekje van te maken. Maar de buurman met een telefoon weet niet de sfeer van de bruiloft te vangen. Als je niet regelmatig fotografeert denk je er niet aan dat het onderwerp er leuk opstaat maar dat de achtergrond de foto bederft. En de achtergrond is op dit soort foto’s juist uitdrukkelijker aanwezig dan op een foto van de professionele fotograaf.
Ook spelen er zich veel dingen binnen af, of als het al donker is. Dan laat een telefoon het vaak afweten.  Veel telefoonfoto’s worden dan onscherp.

Alles bij elkaar krijg je leuke kiekjes, maar de vraag is hoe die zijn als je ze uitvergroot in een album laat zetten. Kijk je daar jaren later nog met net zo veel plezier naar? Of erger je je aan de storende elementen van de foto’s en kijk je er niet meer naar om? Dat is dan eeuwig jammer.

Altijd goede foto’s

Een professionele fotograaf weet ook onder moeilijke lichtomstandigheden hoe hij moet werken en heeft ook materiaal bij zich dat hem of haar daarbij kan ondersteunen. Niet alleen lichtgevoelige camera’s en lenzen maar ook ondersteunend licht in de vorm van goede flitsers en/of daglichtlampen. Jullie hoeven je niet druk te maken over de foto’s. De fotograaf speelt in op het type foto’s dat je wilt, weet de juiste lichtval te kiezen en fotografeert jullie van je beste kant. Bij een professionele fotograaf heb je niet het gevoel dat je moet poseren maar jullie worden daarin begeleid en jullie kunnen gewoon jezelf zijn. Ook het feest komt goed op de foto dankzij de lichtgevoelige apparatuur en de vakkennis van de fotograaf.

Een fotograaf heeft ook oog voor de details die jij in de drukte van de dag niet eens ziet. Interacties tussen gasten, een traan van de ouders, de fotograaf is erop getraind dit te zien.

Het Album

Het album is nog na vele jaren een tastbare herinnering die je eenvoudig uit de kast kan halen om de hoogtepunten van je bruiloft nog eens te zien. Het album wordt na je huwelijk steeds belangrijker als aandenken aan een geweldige dag samen met geliefden die er misschien niet meer zijn. Dat trouwalbum moet geen standaard album van matige kwaliteit zijn. De vakfotograaf kan een professioneel album leveren, informeer wel altijd naar de mogelijkheid om deze zelf uit te kiezen. Hier geef ik 10 tips bij het kiezen van een trouwalbum.